• Italiano
  • Slovenski
  • Deutsch
  • English
  • Français
  • Español
  • Slovenčina
  • Česky
  • Polski
  • Nederlands

Festival pohodništva - Predavanje »40 let druženja s stenami in vrhovi«, Peter P


Stergulčeva hiša | Bovec | Goriška
Trg golobarskih žrtev 8, SI-5230, Bovec
Telefon: (00386) 5 384 19 19
E-pošta | Domača stran
27. sep 2016
19:00
razni dogodki (avtorsko branje/predavanje)
Naj dogodek
tor
27.9.2016
19:00
  • Informacija

Opis

Predavanje »40 let druženja s stenami in vrhovi«, Peter Podgornik, torek, 27. 9. 2016, ob 19.00 v Stergulčevi hiši v Bovcu.

Peter Podgornik je v letu 2016 prejel nagrado PZS za življenjsko delo na področju alpinizma. Skupaj z bratom Pavlom je bil nosilec novega vzpona modernega primorskega alpinizma in sodi med vodilne slovenske alpiniste zadnjih 30 let; najprej skozi izjemno zbirko zahtevnih vzponov v najrazličnejših gorstvih sveta, v sedanjem času pa skozi urejanje portala www.primorskestene.com. S Petrom se bomo sprehodili preko dramatičnih sten in čudovitih vrhov njegovega polnega življenja.

Kretek življenjepis:

Peter Podgornik, rojen 10. 03. 1958. Do 27. leta živel v domačem Vrtovinu, potem v N.Gorici, sedaj pa v Šempetru pri N. Gorici v družbi žene Slavice in hčerke Sare.V gore zahaja od leta 1975, ko je skupaj z bratoma Pavletom in Rudijem prehodil lep del slovenske planinske transverzale. Že isto leto sta z bratom - dvojčkom Pavletom začela plezati po stenah na južnem robu trnovske planote. Leta 1976 je začelo zares, v N.Gorici je opravil začetni alpinistični tečaj pri alpinistični sekciji na PD. N.Gorica. Z bratom Pavletom in Tamaro Likar so isto leto opravili tudi republiški začetni alpinistični tečaj. Sledili so plezalni vzponi v domačih gorah v letnih in zimskih razmerah. Njihovi cilji so postajali vse težji vzponi in nove smeri doma in v tujini. Ves čas je aktivno sodeloval pri delu na alpinističnem odseku, kjer so vsako leto organizirali tudi alpinistično šolo. Z Pavletom sta sodelovala kot inštruktorja na tečajih po raznih republikah tedanje države. Poleg plezanja v evropskih gorah je bila njihova želja obiskati visoke stene širom po svetu.

Izveneuropska aktivnost:
- 1981 z bratom Pavletom sta sodelovala na jugoslovanski himalajski odpravi v južno steno Lhotseja. Peter je na višini nad 7000m močno omrznil po rokah, Pavel pa je nadaljeval z ostalimi člani in bil v navezi, ki je poskusila proti vrhu in dosegel višino 8250m.
- 1882 s primorskimi alpinisti v stenah najvišje gore Amerike - Aconcague 6959m. Nova smer po južnem stebru na južni vrh v alpskem stilu.
Kmalu po povratku iz Argentine sta se v severni steni Koritniškega Malega Mangarta smrtno ponesrečila brat Pavel in soplezalka Tamara Likar.
- 1983 sodeloval na izvidniški odpravi v vzhodnem Nepalu na področju Kanchenjunge.
- 1984 sodeloval na mednarodni alpinistični odpravi v gorah vzhodne Grenlandije (Italijani, Eskimi in dva Slovenca). Preplezali so veliko novih smeri na do takrat še nedotaknjene vrhove,
- 1985 sodeloval na jugoslovanski odpravi v severnem ostenju Kanchenjunge, člani odprave so opravili prvi vzpon na Jalung Kang iz severa.
- 1985 organiziral plezanje v Kanadi in S.Ameriki. Z Pavletom Kozjekom sta preplezala zahtevni smeri v steni Half Doma in El Capitana.
- 1985/86 sodeloval na slovenski alpinistični odpravi v vzhodno steno Cerro Torreja v Patagoniji, kjer so splezali novo smer.
- 1986 sodeloval na alpinistični odpravi na Grenlandiji skupaj z Italijani.
- 1989 opravil pristop na Kilimanžaro, najvišji vrh Afrike.
- 1990 sodeloval na alpinistični odpravi v čilensko Patagonijo, kjer so preplezali novo smer v vzhodni steni Fortaleze.
- 1991 sam preplezal novo smer v steni Cerro Adele v argentinski Patagoniji - pozimi.
- 1992 poskus nove smeri pozimi v južni steni Cerro Torreja, z soplezalcem sta obrnila zaradi nevarnosti plazov.
- 1996 z ženo in dvema članoma odseka iz N. Gorice plezali v daljših stenah Kanade in S.Amerike.
- 2004 sodeloval pri iskanju pogrešanega prijatelja na območju Daulagirija - Himalaja.

Poleg omenjene aktivnosti vseskozi pleza v evropskih gorah in plezališčih, povečini z ženo Slavico. Sodeluje v različnih reševalnih skupinah, gorsko kolesari, leti z jadralnim padalom, turno smuča in teka na smučeh…..Sodeluje pri izdelavi domače in tuje alpinistične in vodniške literature, alpinističnih filmih, predavanjih. Zadnjih osem let ureja digitalni plezalni vodnik po primorskih stenah.

{"pageType":23,"linkKey":"BOVEC","baseUrl":"/(X(1)A(pliGd_nGtCKrFiJSIs3ujMz6WNw21KDJWyhlJH4Go92bDXp763sKqOl81ESJIfnfuBLZp_WiVGSXoNBV1FKsQvQNg_ePNqBcUL1KtO-BzTMohNCP2GPdK4qKQQibP_bmYcZZPfy8nXCaS1FgQYzQ0Q2))/bovec/sl","lang":"sl","isMobileDevice":false,"isMobileMode":false}
{"profile":{"GeneralSettingsNightsMaxNumber":30}}